Udvalgte links til gode skakhjemmesider – klik her
Spil skak på smartphone eller tablet.
Der er et par simple standardformater, som bruges til at gemme skakpartier (pgn) eller stillinger (fen). De gør det enkelt at hente læsbare partidata fra internettet og udveksle mellem “apparater”.
Til iPhones/iPads er Chess Wise Pro et udmærket program – findes som app både til iOS og Android – der bl.a. giver mulighed for at spille skak, gennemspille partier (pgn-format), løse opgaver og sætte stillinger op (det er meget lettere på en touch-skærm end med en computermus!). Har man brug for at analysere stillinger grundigere i et mere kraftfuldt skakprogram som Fritz eller lignende, er det let at kopiere stillingen i fen-format, sende den til sig selv via mail og derefter kopiere stillingen ind i sit skakprogram på pcen.
Til Android-apparater findes et utal af skakprogrammer i Google-butikken. Mange er gratis og naturligvis af forskellig kvalitet og spillestyrke. Prøv f.eks. Mobialia Chess.
Store websites som Chessbase og Chess.com har apps både til iOs og Android.
ChessApp Pro til Android-apparater er et fint værktøj til at finde og følge live-skakpartier fra turneringer over hele verden. De færdigspillede partier kan også gennemspilles på skærmen, mens turneringen foregår.
Der findes også ratingberegningsprogrammer i app-butikkerne. Det findes i øvrigt også som funktion på Esbjerg Skakforenings hjemmeside:
Dansk rating
FIDE rating
Spil skak på pc
Dansk manual til Fritz 12.
Et af de mest populære skakprogrammer er ChessBase´s Fritz.
Programmet findes desværre ikke i en dansk version, men du kan finde en dansk oversættelse af den engelske manual til Fritz 12 her. En Online-udgave af Fritz – se her.
Manual til Fritz
Manual til Fritz 17 (på engelsk) kan findes her.
Manual til Fritz 18 (på engelsk) kan findes her.
Manual til Fritz 19 (på engelsk) kan findes her.
Manual til Chess Base
Manualen til ChessBase 13 (på engelsk)
Manualen til ChessBase 14 (på engelsk)
Manualen til ChessBase 15 (på engelsk)
Manualen til ChessBase 16 (på engelsk)
Manualen til ChessBase 17 (på engelsk)
Søger du et gratis skakdatabaseprogram som alternativ til det relativt dyre ChessBase, kan du kigge nærmere på Scid vs. PC, der kan downloades her. Programmet har masser af funktioner og faciliteter og kan f.eks. kombineres med den engelske Caissa-database med ca. 5 mio. partier. Desværre er den vist ikke opdateret siden 24-12-2022.
Master in chess
Hvis man vil træne for at blive bedre til skak, er der mange muligheder på hjemmesiden Masterinchess.com/da, der drives af Claus Gamborg fra Randers. Den er på dansk og indeholder alt, hvad en skakspiller kan ønske sig. Link til siden her.
Partisamlinger
Partisamlinger, der kan gennemspilles på skærmen eller downloades:
Et godt sted at kigge er Lars Balzers hjemmeside Chessgameslinks, en kolossalt omfattende samling af links til partidatabaser. Vil man søge partier af bestemte mestre, er 365Chess.com et godt bud. Databasen indeholder ca. 3½ mio. partier, hvor man altså kan søge på spillernavne, åbninger m.v. Basen indeholder f.eks. 2.474 partier af Bent Larsen.
Partier fra den tyske Schachbundesliga 1980-> kan downloades som samlet pgn-fil her. Eller som cbv her.
Og så er der DSUs Danbase, der bliver bedre og bedre. Den omfatter “partier spillet af danske skakspillere, dvs. spillere, som repræsenterer Danmark nationalt og internationalt, samt partier spillet i danske skakturneringer. Det primære fokus er partier spillet af de bedste danske spillere, bl.a. i Danmarksmesterskaber og i landskampe og skakolympiader, men også partier fra breddespillere vil indgå i Danbase, fx i partisamlinger fra divisionsturneringen og fra bymesterskaber og åbne turneringer af forskellig art”. Basen hostes nu hos Dansk Skak Union. Find den her.
Spil skak på internettet
Her er et stort udvalg af spillesteder på nettet, f.eks.
Shredder Computer Chess
Thinking Chess Machine
E-skak Klubben
Gameknot.com
Instant Chess
Spark Chess
Chess Club
Free Chess
Chess.com
Lichess
Skak på YouTube
Der er masser af skak på YouTube. Se f.eks. dette tv-indslag, der gør fin reklame for spillet/skoleskak.
Når du har klikket dig ind på et skakindslag på You Tube, får du præsenteret et udvalg af yderligere skakvideoer, du måske også får lyst til at se. Det kan være instruktionsvideoer, teorigennemgang og partikommentarer – men også mere muntre ting. Skak er ganske vist et alvorligt spil, og udenforstående tror måske, at skakspillere oftest har skikkelse af tandløse, gamle dødbidere. Men uden humor går det ikke. Få be- eller afkræftet fordommene med denne YouTube-video.
De fleste skakinstruktionsvideoer er engelsksprogede. For nylig har danske Lars Ekholm dog uploadet en lang række skakvideoer med blandet indhold. De kan findes her.
Også Rune Friborg / Ruxistico er aktiv m.h.t. skakvideoer på YouTube, lige som Politiken Cup har sin egen kanal.