På denne side finder du: Spil skak på smartphone eller tablet + Udvalgte links til gode hjemmesider
Spil skak på smartphone eller tablet.
Antallet af smartphones og tablets stiger hastigt, og der er efterhånden mange muligheder for at bruge apparaterne – hvadenten det er telefoner eller tavle-pcer, og hvadenten styresystemet er Apples iOs eller Googles Android – til skak. Der findes gode programmer eller apps, nogle gratis andre billige, og udover at de små apparater er lette at have med sig overalt, giver de berøringsfølsomme skærme nogle fordele i.f.t. en almindelig skærm på en stationær eller bærbar pc.
Det er så en smagssag, om man kan klare sig med en smartphone eller foretrækker tablet-en med den noget større skærm.
De simple standardformater til at gemme skakpartier (pgn) eller stillinger (fen) gør det enkelt at hente læsbare partidata fra internettet og udveksle mellem “apparater”.
Til iPhones/iPads er Chess Wise Pro et udmærket program, der bl.a. giver mulighed for at spille skak, gennemspille partier (pgn-format), løse opgaver og sætte stillinger op (det er meget lettere på en touch-skærm end med en computermus!). Har man brug for at analysere stillinger grundigere i et mere kraftfuldt skakprogram som Fritz eller lignende, er det let at kopiere stillingen i fen-format, sende den til sig selv via mail og derefter kopiere stillingen ind i sit skakprogram på pcen.
Til Android-apparater findes et utal af skakprogrammer i Google-butikken. Mange er gratis og naturligvis af forskellig kvalitet og spillestyrke. Prøv f.eks. Mobialia Chess.
Store websites som Chessbase og Chess.com har apps både til iOs og Android.
ChessApp Pro til Android-apparater er et fint værktøj til at finde og følge live-skakpartier fra turneringer over hele verden. De færdigspillede partier kan også gennemspilles på skærmen, mens turneringen foregår.
Der findes også ratingberegningsprogrammer i app-butikkerne.
Markedet med apps til smartphones og tablets er ret uoverskueligt, så man må eksperimentere med de mange muligheder. Heldigvis er de fleste apps gratis eller billige, så hvis man vil ofre lidt tid, er det muligt at finde frem til de programmer, man finder bedst og lettest at bruge i dagligdagen. God fornøjelse!
Spil skak på pc.
Dansk manual til Fritz 12.
Et af de mest populære skakprogrammer er ChessBase´s Fritz.
Programmet findes desværre ikke i en dansk version, men du kan finde en dansk oversættelse af den engelske manual til Fritz 12 her.
Manual til Fritz
Manual til Fritz 13 (på engelsk) kan findes her.
Manual til Fritz 15 (på engelsk) kan findes her.
Manual til Fritz 16 (på engelsk) kan findes her.
Manual til Fritz 17 (på engelsk) kan findes her.
Manual til Fritz 18 (på engelsk) kan findes her.
Manual til Chess Base 13
Manualen til ChessBase 13 (på engelsk)
Manualen til ChessBase 14 (på engelsk)
Manualen til ChessBase 15 (på engelsk)
Manualen til ChessBase 16 (på engelsk)
Partisamlinger, der kan gennemspilles på skærmen eller downloades:
Et godt sted at kigge er Lars Balzers hjemmeside Chessgameslinks, en kolossalt omfattende samling af links til partidatabaser. Vil man søge partier af bestemte mestre, er 365Chess.com et godt bud. Databasen indeholder ca. 3½ mio. partier, hvor man altså kan søge på spillernavne, åbninger m.v. Basen indeholder f.eks. 2.474 partier af Bent Larsen.
Partier fra den tyske Schachbundesliga 1980-> kan downloades som samlet pgn-fil her. Eller som cbv her.
Og så er der DSUs Danbase (2007) med over 50.000 partier. Den er relanceret (19-03-2016) i en udgave, der omfatter “partier spillet af danske skakspillere, dvs. spillere, som repræsenterer Danmark nationalt og internationalt, samt partier spillet i danske skakturneringer. Det primære fokus er partier spillet af de bedste danske spillere, bl.a. i Danmarksmesterskaber og i landskampe og skakolympiader, men også partier fra breddespillere vil indgå i Danbase, fx i partisamlinger fra divisionsturneringen og fra bymesterskaber og åbne turneringer af forskellig art”. Basen hostes nu hos Dansk Skak Union. Find den her.
Spil skak på internettet.
Her er et stort udvalg af spillesteder på nettet. For danske skakspillere er E-skak-klubben særlig interessant.
Shredder Computer Chess
Thinking Chess Machine
World Chess Live
E-skak Klubben
Gameknot.com
Instant Chess
Lichess
Spark Chess
Chess Club
Free Chess
Chess.com
Skak på pc
Er du interesseret i at udforske mulighederne for at bruge pcen sammen med din skakhobby, er Nørre-Sundby Skakklubs hjemmeside uovertruffen.
Skak på YouTube
Der er masser af skak på YouTube. Se f.eks. dette tv-indslag, der gør fin reklame for spillet/skoleskak.
Når du har klikket dig ind på et skakindslag på You Tube, får du præsenteret et udvalg af yderligere skakvideoer, du måske også får lyst til at se. Det kan være instruktionsvideoer, teorigennemgang og partikommentarer – men også mere muntre ting. Skak er ganske vist et alvorligt spil, og udenforstående tror måske, at skakspillere oftest har skikkelse af tandløse, gamle dødbidere. Men uden humor går det ikke. Få be- eller afkræftet fordommene med denne YouTube-video.
De fleste skakinstruktionsvideoer er engelsksprogede. For nylig har danske Lars Ekholm dog uploadet en lang række skakvideoer med blandet indhold. De kan findes her.
Også Rune Friborg / Ruxistico er aktiv m.h.t. skakvideoer på YouTube, lige som Politiken Cup har sin egen kanal.
Udvalgte links til gode skakhjemmesider.
Organisationer
De vigtigste links er Dansk Skak Union. Der er ratinglister og URL’s for danske klubber, turneringskalender, skakhåndbog og nyheder. Dernæst Sydjysk Hovedkreds, som er den kreds, Vojens Skakklub tilhører. FIDE – det internationale skakforbund, har nu endelig fået en hjemmeside der virker stabil, her findes blandt andet Elo lister.
Der spilles også skak syd for grænsen.
Der er desværre ikke længere danske skakklubber i Sydslesvig. Men der er naturligvis mange tyske skakklubber. Skakforbundet i Schleswig-Holstein har en ganske indholdsrig og levende hjemmeside. Det samme har naturligvis det tyske skakforbund Deutscher Schachbund.
Se også Dansk Skak Unions Støtteforening.
Union og forbund
Dansk Skak Union , der også driver hjemmesiden Alt om skak
Divisionsturneringen
Dansk Skole Skak
FIDE – Det Internationale skakforbund
ECU – Den Europæiske Skakunion
Amateur Chess Organization – alternativ skakorganisation, der som de selv skriver: “We are there for 99% of all chess players – amateurs”
Deutscher Schachbund
Schach Bundesliga – Den tyske Bundesliga
Klubsider i Sydjysk Hovedkreds
Hovedkredsens hjemmeside –
Har man brug for at lægge information ind på siden eller i kalenderen, kræver det oprettelse som bruger ved henvendelse til Webmasteren.
Login-adresse til HK-hjemmesiden
Centrum, Esbjerg
Esbjerg Skakforening
Evans, Vejle
Fredericia
Gråsten
Haderslev
Horsens
Jerne Skakklub
Kolding Skakklub
Løgumkloster
Nørre-Snede
Ribe
Skakklubben Alssund
Springeren, Kolding
Stouby Skakklub
Tønder
Vamdrup
Varde
Vojens
Links til øvrige danske skakklubber findes let her.
Nyheder
Den første, største og mest respekterede side er Marc Crowther’s The Week in Chess (TWIC). Desuden er Chessbase blevet et godt sted at se nyheder om internationale skakbegivenheder. De bedste kommentarer er på Chesspro af GM Shipov. Egl. et russisk site, men der skrives også på engelsk. Desuden har Mig etableret et nyt site som hedder Chess Ninja, der kan man også finde hans blog The Daily Dirt som giver nyheder om skakverdenen. En anden skakcelebrity med sin egen blog er Susan Polgar. Chesstoday er en slags daglig internetavis om skak, som også koster penge. Andre steder med nyheder, partier og links er The Chess Drum og Chessville. På internetudgaven af Berlingske Tidende har Lars Schandorff en skaksektion, man kan læse artikler fra de sidste 48 timer gratis.
Skakservere
Internet-skakklubben Eskak.dk, der er oprettet på privat initiativ af vores skakven i Kolding, Brian Lundgaard, er ganske interessant for danske skakspillere.
I udlandet er den største og bedste er den kommercielle Internet Chess Club (ICC), her er altid mindst 1000 spillere online – også kendte GM og IM (de kan nemlig få gratis medlemskab). Desuden er der livedækning fra større og mindre turneringer, interne turneringer med præmier og undervisning. Man skal installere et specielt program for at spille der, men det er til gengæld også det bedste der findes. Man kan spille gratis som gæst, men nogle ting er kun for betalende medlemmer.
Chessbase har en server hvor man kan spille hvis man har købt Fritz. Der kan man også følge turneringer, høre lyd og endda af og til se video, teknikken er her mere moderne – men personligt synes jeg atmosfæren mangler.
Free Internet Chess Server (FICS) er som navnet antyder gratis, til gengæld er der ikke lige så mange spillere og så godt som ingen stormestre.
Chess Net og World Chess Network er andre servere hvor man kan spille gratis, men skal betale for at få fuld funktionalitet.
Chessworld (også kendt som letsplaychess.com) er en slags k-skak server hvor man kan vælge mellem forskellige tidskontroller og får emails når modstanderen har trukket, her koster fuldt medlemskab også penge.
Turneringsresultater og partier
Enhver lidt større turnering med respekt for sig selv skaffer sig teknik til transmission af live-skak fra mesterskabsgrupperne. Danske turneringer kan ofte følges via http://liveskak.dk/. Et fantastisk sted af søge turneringsresultater er på http://chess-results.com/. Her kan man søge og følge turneringer fra hele verden. Man kan søge partier (pgn-format) og gennemspille dem på skærmen. Og man kan søge på skakspilleres navne og på den måde følge deres turneringsaktivitet og se deres partier.
Åbninger
En meget interessant side (på engelsk) – spækket med indhold kan findes her.
Se også mulighederne for skak på nettet her.
Andre skaksites
Først og fremmest Chesscafe som har faste artikler af Dvoretsky, Seirawan, Polgar, Lane og mange andre. Et andet underholdende sted er Tim Krabbe’s sider, som især handler om skak-kuriositeter af forskellig slags.
World Chess Champions er et andet fint site med partier og resultater fra alle VM, kandidat og interzoneturneringer.
På chessgames.com eller Chesslabs finder man en online database med flere millioner partier. En sådan findes også på Chessbase sammen med deres base over spillere med Elo-rating). Man kan finde facitlisten til alle slutspil med 3,4 eller 5 brikker på denne Online Tablebase server.
Nørresundby Skakklub har en fin hjemmeside med blandt andet Palview som også bruges på vores sider til at præsentere partier på websider.
Chesspublishing er et site, hvor man mod betaling kan holde sig opdateret med de nyeste landvindinger inden for åbningsspillet.
Schackportalen er et svensk site med masser af gode links. Hvem var historiens stærkeste spiller?
ChessEndgames. Som navnet siger, handler det om slutspil. Selv om sitet er på engelsk, er det oprettet af danske Bo Brinch, medlem af Greve Skakklub. Sitet kræver registrering, men er derefter gratis at bruge. Omfatter også “dagens slutspilopgave”.
Linkssamlinger
F.eks. Chesslinks.org
Skønlitteratur – læs historier om skak.
Skakspillet har altid fascineret folk, også i litteraturen, hvor der i mange romaner optræder et skakspil på et eller andet tidspunkt, – f.eks. i Harry Potter. I mange bøger optræder der ikke bare et skakspil, men flere skakspillere af kød og blod, og skak vil være et af hovedtemaerne i alle romanerne, du kan finde på en bogliste på Litteratursiden. Det næste træk er dit…
Skak og musik
Også komponister har beskæftiget sig med skak – tænk bare på musicalen Chess.
Skak på film
Utallige gange dukker et skakspil op i spillefilm. Et par eksempler i denne “compilation”.
Check også, hvad opslagsværkerne skriver om skak: